Fødeafsnit 05-3
Ring akut på tlf. 59 48 42 93
Ring til akut til Fødeafsnittet, hvis du oplever nedenstående:
-
Svangerskabsforgiftning (graviditetsforgiftning)
-
Graviditetskvalme
-
Markant mindre liv i maven efter uge 24
-
Risiko for tidlig fødsel
-
Blødning i graviditeten
-
Vandafgang uden veer
-
Igangsættelse af fødsel
-
Vending af barn, der ligger tværs eller med underkroppen først
-
Svær bækkenløsning
-
Påvirket nyrer
-
Unormale smerter i underlivet.
Ring til Fødeafsnittet inden fødslen
I telefonen taler du med en jordemoder, som også kan give dig råd og vejledning, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om fødslen.
Du bør desuden kontakte vagthavende jordemoder ved:
-
Regelmæssige, kraftige veer
-
Vandafgang eller mistanke herom
-
Veer før 37+0
-
Blødning
-
Mindre liv
-
Pludseligt opståede graviditetsrelaterede smerter
-
Utryghed.
Husk din vandrejournal og medicinliste ved alle henvendelser vedrørende din graviditet og fødsel.
Huskeliste til ophold på føde- og barselsafsnit på Holbæk Sygehus.pdf
Fødslen
Når du skal føde hos os, gør vi vores bedste for, at vi sammen med jer tilrettelægger jeres forløb, så det i vidt muligt er tilpasset jeres behov og ønsker.
På Fødeafsnittet tilbyder vi:
-
en jordemoder hos jer under hele fødslen
-
hjælp til optimal smertelindring
-
håndtering af eventuel lang indledende fase
-
størst mulig tryghed og sikkerhed for dig og dit barn
-
at imødekomme jeres tanker til fødslen.
Læs mere om dit forløb på Fødeafsnittet
Hos os kan du vælge ambulant fødsel eller modtage tilbud om overnatning efter fødslen. Vi tilbyder alle kvinder minimum en overnatning. Hvis du er førstegangsfødende, er du normalt indlagt 2-3 dage.
I bliver modtaget på Fødeafsnittet af en jordemoder. Du vil blive tilbudt en undersøgelse, hvor vi kan vurdere, om du er i aktiv fødsel. Når du er i aktiv fødsel, har du regelmæssige veer, og din livmodermund er begyndt at åbne sig.
Sammen med jordemoderen aftaler I ud fra jeres situation, om I kan:
-
blive indlagt til fødsel og flyttes på en fødestue
-
blive tilbudt indlæggelse på Afsnit for Svangre og Barsel G73
-
tage hjem og afvente fødslens videre forløb.
I telefonen taler du med en jordemoder, som også kan give dig råd og vejledning, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om fødslen. Husk din vandrejournal og medicinliste ved alle henvendelser vedrørende din graviditet og fødsel.
Under fødsel kan du have højst 1 ledsager med. Denne skal være 100% rask og komme fra et hjem med raske familiemedlemmer.
Når barnet er født, under ophold på barselsafsnittet er der mulighed for at samme ledsager, som deltog i fødslen, kan være på barselsafsnittet.
Ambulant fødsel
Normalt er der ikke noget, der forhindrer at I tager hjem direkte fra fødeafsnittet i løbet af 2-6 timer efter fødslen. Det er imidlertid vigtigt at barnet har suttet godt hos mor, at mor bløder tilladeligt og har haft vandladning før I forlader sygehuset.
Hvis I planlægger at tage hjem kort efter fødslen, er det en godt ide at I forbereder jer lidt.
- Medbring tøj - og autostol eller babylift med net til barnet
- Anskaf store hygiejnebind (natbind) til de første dage, hvor blødningen kan være kraftig
- Lav aftaler med familie/venner/naboer om praktisk hjælp til madlavning, indkøb, vask, pasning af eventuelle søskende og lign.
- Sæt begrænsninger på antallet og længden af besøg
Inden I går hjem, vil jordemoderen tale med jer om det videre forløb. Dagene efter bliver I ringet op af en jordemoder, som vil høre til hvordan I har det og besvare eventuelle spørgsmål. Desuden er I altid velkomne til at kontakte barselsafsnittet på telefonnr. 59 48 43 02.
Beslutninger om behandling og smertelindring under fødslen bliver taget sammen med jer på baggrund af jeres tanker, barnets tilstand, vores anbefalinger og det videre forløb.
Hvis I har haft en ukompliceret fødsel, og både mor og barn har det godt, kan I vælge at tage hjem 4-6 timer efter fødslen ved andengangs fødsler.
Blødning efter fødslen
Når blæren er tømt, kan livmoderen bedre trække sig sammen, og blødningen bliver mindre.
Blødningen aftager ligesom ved en menstruation, men der kan være blodigt udflåd i op til 6 uger.
- Undgå karbad, strandbad og svømmehal, så længe du har blodigt udflåd
- Kontakt egen læge, hvis du får ildelugtende udflåd, feber eller smerter i underlivet, da det kan være tegn på infektion.
Efter et døgns tid vil I blive kontaktet telefonisk af en jordemoder, som dels vil sikre sig, at I har det godt, og dels kan rådgive jer omkring amning, blødning, jeres nyfødte barn m.m.
Hvis der opstår komplikationer, efter I er kommet hjem, kan I altid kontakte Barselsafsnittet på tlf. 59 48 43 02, som kan rådgive jer pr. telefon indenfor 4 døgn efter fødslen.
På Fødeafsnittet kan I møde jordemødre, fødselslæger, uddannelseslæger, social- og sundhedsassistenter samt studerende fra alle de nævnte faggrupper.
Desuden samarbejder vi tæt med Svangreambulatoriet og Barselsafsnittet.
Vi har 4 fødestuer og 4 observationsstuer. Fødestuerne er med eget bad og toilet. Som fødende har du forskellige muligheder for smertelindring, ligesom du har mulighed for at føde i vand på alle vores fødestuer.
På afsnittet tager vi cirka imod 1.500 børn om året. De fleste fødsler er helt normale, men vi tager os også af komplicerede forløb og akut opståede graviditetsrelaterede problemer, hvor disse kræver nærmere undersøgelse og/eller behandling.
Som pårørende kan du støtte og hjælpe. Både praktisk i forbindelse med pleje, men også ved at lytte og stille spørgsmål.
Fri besøgstid
Besøgende er velkomne på fødegangen. Vi har fri besøgstid. Vi beder dig dog tage hensyn i hviletiden fra kl. 12.00-14.00. Efter kl. 21.00 bør besøg som udgangspunkt foregå i opholdsstuen af hensyn til andre patienter på stuen.
Når barnet er født, under ophold på barselsafsnittet er der mulighed for at samme ledsager, som deltog i fødslen, kan være på barselsafsnittet.
Overnatning for barnets anden forælder
Der er mulighed for, at barnets anden forælder kan overnatte i afdelingen. Tal med personalet, hvis I er interesseret i dette.
Vi lægger vægt på at skabe rammerne om en rolig og tryg fødsel for jer alle. Under hele fødslen vil der være en jordemoder på fødestuen, som vil tilstræbe at efterleve jeres ønsker og behov for en god fødselsoplevelse.
Vi tilbyder mad til barnets anden forælder.
Mad og drikke
Der er mulighed for at købe mad i hospitalets cafe/kiosk mellem kl. 07.30-18.15 på hverdage samt weekend og helligdage kl. 08.30-15.00.
Dine pårørende må også gerne tage mad med og spise sammen med dig i afdelingen.
Medbragt mad kan opbevares i køleskabet i opholdsstuen (med dato og stuenummer).
Hygiejne
Rene hænder redder liv - bakterier og virus spreder sig via hænderne. Vask dine hænder grundigt - og sprit dem af bagefter. Så er risikoen for at sprede bakterier mindre.
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Blomster
På grund af hygiejne må du ikke medbringe planter med jord på. Afskårne blomster er ok.
Kontrakt
Adresse
Besøgstider
Ring til os
Skriv til os
Opdateret torsdag den 29. feb. 2024