Amning
Jeres barn har brug for fysisk kontakt, og der er vigtigt, at I giver barnet dette uanset, om I ammer eller giver flaske. Barnet har også brug for at ligge på forældrenes bryst - hud mod hud - og kun med ble på.
Barnet skal lære jeres duft og stemmer at kende. Det er godt for relationen mellem jer og barnet, at barnet tilbringer megen tid i jeres arme.
Amning er med til at forebygge infektioner, luftvejs-, øre- og maveinfektion og nedsætter risikoen for at udvikle allergi.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ammer dit spædbarn fuldt ud til det er omkring seks måneder gammelt.
Der anbefales delvis amning til barnet er 12 måneder gammelt eller ældre.
Det kan være krævende at få amningen i gang. Det kræver tid, tålmodighed, vilje og opbakning fra pårørende.
Når jeres nyfødte barn er klar til at blive ammet efter fødslen, slikker barnet sig om munder og drejer hovedet til siden for at lede efter brystet. Bare det, at barnet søger og slikker på brystet, sætter gang i mælkeproduktionen.
De første to timer efter fødslen er de fleste børn meget vågne og parate til at komme til brystet og lære at sutte. Barnets naturlige og medfødte evne til at tage brystet understøttes bedst, hvis barnet kommer til at ligge hud mod hud og mave mod mave hos sin mor, og bliver liggende uforstyrret der, indtil barnet har suttet første gang.
Barnet vil have brug for mest mulig ro omkring sig for at komme i gang med at sutte. Vi opfordrer derfor til mindst mulig forstyrrelse på stuen i form af gæster og snak i telefon.
Hvis barnet ikke kan komme til at ligge hos sin mor i den første tid efter fødslen, er det en god ide, at barnet ligger hud mod hud hos sin far, indtil moren er parat til at have barnet hos sig.
Ammeassistenten
Nedenstående er link til en hjemmeside med (næsten) alt om amning. Der er bl.a. vejledning om forberedelse til amning, start på amning og amning på længere sigt samt videoer og podcast
Ammeassistenten - Amning - en god start sammen
Amningens 4 hovedbudskaber
- Hud mod hud
Lad barnet ligge mod din bare hud, hvor barnet kun har ble på. Denne tætte kontakt fremmer amningen og tilknytningen til barnet. Hud mod hud kontakt gør barnet mere tryg i omstillingen fra livmoderen. Børn der ligger hud mod hud kommer hyppigere til brystet og det er godt, specielt når amningen skal i gang. - Fri adgang til brystet
Lad barnet kommet til brystet, så snart det viser tegn på sult. I barnets første levedøgn skal det til brystet mindst 4 gange og fra 2. levedøgn mindst 8 gange. Det er helt normalt at nyfødte blive ammet 10-12 gange i døgnet og hyppigst om natten - Tilbagelænet amning
Den tilbagelænede stilling hvor den ammende ligger med barnet ovenpå sig, mave mod mave er speciel god i starten. Den stimulerer de medfødte søge- og suttereflekser og barnet kommer tættere på kroppen, så der kommer mindre træk i brystet og risikoen for forkert sutteteknik mindskes. - Støt hinanden
Gør amningen til en fælles forældre opgave. Partneren spiller en stor rolle i en vellykket amning. Partneren kan komme med opbakning, rosende ord og input til gode forslag undervejs. Det er vigtigt at partneren sætter sig ind i amningen og er tilstede, når sundhedspersonalet giver amme vejledning.
Når dit nyfødte barn er klar til at blive ammet efter fødslen, slikker det sig om munden og drejer hovedet til siden for at lede efter brystet. Bare det, at barnet søger og slikker på brystet, sætter gang i mælkeproduktionen
- Hurtige øjenbevægelser (tidligt tegn)
- Suttebevægelse med mund og tunge (tidligt tegn)
- Bevægelser af arme og ben (tidligt tegn)
- Søger efter brystet - tager fingre i munden (tidligt tegn)
- Er urolig og klynker (middel tegn)
- Græder hele tiden, bevæger kroppen og er rød i ansigtet (sent tegn).
Hvis barnet græder skal det tages op og trøstes. Barnets tunge kommer op i ganen ved gråd, og barnet kan ikke svøbe om brystvorten
Det er forskelligt hvor ofte barnet er sulten. Nogle gange er det med jævne mellemrum, og andre gange dier barnet i længere tid, hvilket giver en længere pauser mellem amningen.
Det første døgn bør barnet sutte 4-6 gange. De efterfølgende døgn sutter nogle børn helst 8-10 gange og andre 16-18 gange. Barnet har brug for fri adgang til brystet, så hyppighed og varighed er efter barnets behov.
Hvis du får brystspændinger, kan du lindre spændingerne med kolde omslag af 10-15 minutters varighed mellem amning. Ingen amning anvendes varme omslag eller massage. Anvend en støttende BH uden bøjle, som ikke strammer.
Det er en god ide at bruge forskellige amme stillinger. Det kan forebygge brystbetændelse. Dine brystvorter er mere beskyttet mod sår og revner, hvis barnet sutter fra forskellige stillinger. Sår og revner kan være indgangsport til en infektion.
Efterhånden som du får mere mælk i brysterne, får du en fornemmelse af, hvilke amme stillinger der passer bedst til dig og barnet, så brystet bliver tømt.
Kontakt os, hvis du pludselig får feber, og der opstår rødme samt smerter i bestemte områder af brystet.
Du skal også kontakte os, hvis du mærker en knude, der ikke bliver mindre eller forsvinder efter et par amninger.
Tjekliste for god sutteteknik
- Barnet er vendt mod moderen, mave mod mave, ligger tæt ind til hende og lægger hovedet en anelse tilbage
- Barnets hage rør moderens bryst, og næsen er fri
- Barnets mund er vidt åben, og læberne - især underkæben er krænget udad.
- Barnet har fat langt inde på brystet og underlæben dækker mere af det mørke område af brystvorten end overlæben
- Barnet gør rytmiske sutte- og synkebevægelser, og kæbebevægelser går helt ind til ørerne.
- Moderen siger, at det ikke gør ondt
Det er normalt, at din brystvorte kan være øm, når barnet tager fat. Når først barnet får rigtig fat, bør amningen ikke være forbundet med smerter - der går måske et par minutter.
For at reducere ømheden kan du massere dit bryst blidt og trykke lidt mælk ud, inden du begynder amningen.
Link til video om brystmassage/håndudmalkning
Det er vigtigt at brystet er tilgængeligt for barnet, så barnet styrer amningen og rytmen.
Du er altid velkommen til at spørge os til råds under indlæggelse eller ringe til barselsafsnittet.
Læg dit barn til brystet, når det virker vågent og interesseret. Tegn på interesse for mad kan være, at barnet laver suttebevægelser, putter fingre/hænder i munden eller bevæger hovedet fra side til side med åben søgende mund.
Tilbyd barnet begge bryster under hver amning indtil mælken løber til. Når barnet slipper det ene bryst, kan du skifte side. Læg barnet til brystet, så tit det antyder interesse, dog mindst otte gange i døgnet. Efter 3-4 dage, når modermælken er løbet til, kan du lade barnet tømme et bryst af gangen. Start skiftevis på højre og venstre side.
I "Mit forløb" kan du finde information om amning - både om amning de første dage, men også om amning generelt.
Informationen er fortalt med korte tegnefilm. Her kan du også finde svar på ofte stillede spørgsmål og hjælp til håndtering af symptomer
Hent "Mit Forløb" i AppStore eller GooglePlay.
Brug koden: H S Y G B A R S
eller klik på linket: www.mitforlob.dk/auth/hsygbars
Adresse
Besøgstider
Ring til os
Opdateret mandag den 27. maj 2024