Gå til indhold

Jordemoder

Se kontaktoplysninger
På uddannelsen til jordemoder får du viden om graviditet, fødsel og tiden med et nyfødt barn. Du får undervisning i fødselslære samt en lang række natur- og sundhedsvidenskabelige fag som f.eks. anatomi, fysiologi, mikrobiologi og sygdomslære.
Jordemoder scanner gravid kvindes mave med en ultralydsskanner

Uddannelse og praktik på Holbæk Sygehus

Jordemoderuddannelsen er en mellemlang videregående professionsuddannelse, der tager 3½-år.
Optagelse på jordemoderstudiet kræver et højt eksamensgennemsnit på kvote 1, men mellem 50 og 65% optages via kvote 2.
Ansøgning foregår via den koordinerede tilmelding (KTO), og studiet er SU-berettiget.

Læs mere om uddannelsen til jordemoder på Uddannelsesguiden: Jordemoder

Læs mere om uddannelsen jordemoder på Campus Absalon

På Holbæk Sygehus modtager vi jordemoderstuderende fra UC Syd i Esbjerg og fra Professionshøjskolen Absalon i Slagelse.

Vi har 4 studerende i et helt semester ad gangen, på både 2, 4. og 6. semester, dvs. 12 studerende i 2 x 21 uger om året. Endvidere modtager vi studerende på 1. semester og 7 semester på nogle kortere ophold. Fordelingen mellem teori og praktik er 50/50 i jordemoderuddannelsen.

Uanset semester, er de studerende med i hele jordemoderens virksomhedsområde, dvs. at de sidder med hver uge i en jordemoderkonsultation og møder de gravide. De har vagter på fødegangen, hvor de deltager i fødslerne og på barselsgangen, hvor de tager del i plejen og vejledningen af de nye familier.

De studerende tager imod deres første børn allerede på 2. semester, men i takt med at deres teoretiske viden øges, når de er på teoretiske semestre, øges også sværhedsgraden ift. hvilke forløb de forventes at kunne deltage i på deres kliniske semestre, og hvor aktivt de deltager i dem.

Efter endt klinisk uddannelse skal den studerende have taget imod 40 børn.

Undervejs i den kliniske uddannelse kommer vores studerende også på neonatalafdelingen, gynækologisk ambulatorium, gynækologisk dagkirurgi, fertilitetsklinik, jordemødre med special funktion, scanninger og meget andet. 

Vi ønsker at skabe et godt studiemiljø for de studerende med følgende tiltag:

  • Der er udarbejdet en klinisk studiehåndbog med en masse nyttig viden.
  • Fælles undervisningsdage for de enkelte semestre, men også på tværs af semestre, sammen med studerende fra Roskilde, for at sikre god erfaringsudveksling og dynamik på holdene.
  • Flere forskellige sociale aktiviteter.
  • Godt tværfagligt samarbejde mellem hele afdelingens personale.
  • Kompetente daglige vejledere i den kliniske uddannelse, som tager rigtig godt imod de studerende.
  • Studietiden fordeles med forskellige typer af vagter; dag-, aften-, og nattevagter på alle dage - også i weekenden, men med hensyn til den enkelte studerendes ønsker.
  • Mulighed for afveksling mellem forskellige arbejdsområder inden for graviditet, fødsel og barsel.
  • To uddannelsesansvarlige jordemødre der sikrer, at der er sammenhæng mellem den teoretiske og kliniske uddannelse. De planlægger de kliniske forløb for den enkelte studerende og er med til at sikre, at de studerende har pædagogisk backup i deres kliniske uddannelse.
  • De uddannelsesansvarlige jordemødre udarbejder, tilrettelægger og afholder eksamen i samarbejde med repræsentanter fra den teoretiske del af uddannelsen.

Læs interview med jordemoderstuderende her

Karriereveje som jordemoder på Holbæk Sygehus

Som jordemoder kan man i Holbæk arbejde bredt i hele virksomhedsområdet. Man kan sidde i jordemoderkonsultation, arbejde på fødegang, barsels-og svangergang. Man kan sidde med specialjordemoderfunktioner for f.eks. gravide med fødselsangst, gravide med psykosociale problemstillinger eller gravide med sukkersyge i graviditeten. Man kan arbejde med at ultralydsskanne gravide, og man kan sidde i barselsambulatoriet eller i en amme-konsultation.

Kontakt

Hvis du har spørgsmål til uddannelsesforløbet som jordemoder, så skriv eller ring til:
Louise Mengers Jensen, Instruktionsjordemoder;
Mobil: 93 56 82 05
Direkte nummer: 59 48 42 73
E-mail: lmj@regionsjaelland.dk